iPhone Lockdown Mode

Apple złożyło pozew przeciwko twórcy oprogramowania szpiegującego „Pegasus”, NSO Group zeszłej jesieni i ogłosiło, że przekaże ponad 10 milionów dolarów organizacjom prowadzącym badania i rzecznictwo w zakresie cyberinwigilacji. Teraz, robiąc kolejny krok w walce z wyrafinowanym oprogramowaniem szpiegującym, Apple ogłosiło zupełnie nową „ekstremalną” funkcję bezpieczeństwa o nazwie iPhone Lockdown Mode – która pojawi się również na iPadzie i Macu – aby pomóc chronić się przed ukierunkowanymi cyberatakami.

iPhone Lockdown Mode będzie dostępny w iOS 16

Apple twierdzi, że opt-in iPhone Lockdown Mode jest pierwszą tego typu funkcją i zapewni ekstremalny poziom bezpieczeństwa. I naprawdę nie jest przeznaczona dla przeciętnego człowieka. Jest stworzony dla bardzo małego odsetka użytkowników, którzy mogą być szczególnie atakowani przez wysoce wyrafinowane zagrożenia, takie jak sponsorowane przez państwo narodowe oprogramowanie szpiegujące najemników, takie jak atak Pegaza.

Dzięki włączonemu trybowi blokady na iPhonie, iPadzie lub Macu funkcjonalność urządzenia jest ograniczona, aby znacznie zmniejszyć „powierzchnią ataku” potencjalnych exploitów i wzmocnić zabezpieczenia. Oto jak Apple opisuje środki bezpieczeństwa, które podejmie tryb blokady, gdy zostanie uruchomiona tej jesieni:

  • Wiadomości: Większość typów załączników wiadomości innych niż obrazy jest blokowana. Niektóre funkcje, takie jak podgląd linków, są wyłączone.
  • Przeglądanie stron internetowych: Niektóre złożone technologie internetowe, takie jak kompilacja JavaScript just-in-time (JIT), są wyłączone, chyba że użytkownik wykluczy zaufaną witrynę z trybu blokady.
  • Usługi Apple: Przychodzące zaproszenia i zgłoszenia serwisowe, w tym połączenia FaceTime, są blokowane, jeśli użytkownik wcześniej nie wysłał inicjatorowi połączenia lub żądania.
  • FaceTime: Przychodzące połączenia FaceTime od osób, do których wcześniej nie dzwoniłeś, są blokowane.
  • Albumy udostępnione: Albumy udostępnione zostaną usunięte z aplikacji Zdjęcia, a nowe zaproszenia do albumów udostępnionych zostaną zablokowane.
  • Połączenia przewodowe z komputerem lub akcesorium są blokowane, gdy iPhone jest zablokowany.
  • Nie można zainstalować profili konfiguracyjnych, a urządzenie nie może zarejestrować się w zarządzaniu urządzeniami mobilnymi (MDM), podczas gdy tryb blokady jest włączony.

macpretorians

Źródło: 9To5Mac

Leave a Reply

Powered by WordPress.com. Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: